To najbardziej uniwersalny nawóz azotowy - pod wszystkie rośliny i na wszystkich glebach. Rozpuszczalna w wodzie saletra działa szybko, dostarczając roślinom azot i magnez. Azot występuje w dwóch formach: szybko działającej (azotanowej) oraz uwalnianej w dłuższym okresie po wysiewie (amonowej). Taki układ zapewnia maksymalne zaopatrzenie roślin w azot, niezależnie od warunków glebowych i technologii upraw. Wzbogacenie saletry magnezem - pierwiastkiem niezbędnym do wzrostu i rozwoju roślin - sprzyja budowie tkanek i przemianie materii. Aby zapewnić optymalną skuteczność na glebach alkalicznych i świeżo wapnowanych, saletrę amonową zaleca się wymieszać z glebą.
Zalety saletry amonowej
- wpływa na poprawę wielkości i jakości plonu (wypełnienie ziarna, przedłużenie okresu wegetacji, wzrost masy nadziemnej części rośliny),
- zwiększa zawartość i jakość aminokwasów oraz białek w roślinie, a także polepsza wartość technologiczną plonów.
Parametry
- substancja higroskopijna, łatwo rozpuszczalna w wodzie,
- związek podtrzymujący palenie, ulega rozkładowi w temperaturach powyżej 180°C,
- postać: białe lub kremowe granulki o wymiarach 1-3,15 mm (w min. 96% zawartości),
- zawartość azotu całkowitego: 34,0 +/-0,6%,
Dodatkowe atuty
- zawartość magnezu w każdej granulce,
- bardzo niska zawartość wody,
- odporność na zbrylanie,
- doskonała jednorodna granulacja pozwalająca na równomierny wysiew.